Nå er Risa back on track

Du er her:
Nå er Risa back on track

For to og et halvt år siden holdt Risa-konsernet på å gå over ende. Nå viser 2021-tallene at Bjørn Risa er tilbake for fullt – og har bedre inntjening enn i toppårene.

– Vi er i ferd med å bygge opp et solid fundament – akkurat sånn som vi liker det her på Jæren. Men når det er sagt, så er inntjeningen fortsatt for lav. Vi må opp på et helt annen nivå framover. Og dit kommer vi bare dersom vi tør å ta bedre betalt og øke prisen. Vi er nok litt for snille og løsningsorienterte med tanke på at vi driver i en risikobransje med små marginer, sier Bjørn Risa til Aftenbladet/E24.

197 millioner på bok

Det rykende ferske 2021-regnskapet viser at Risa AS endte opp med en omsetning på 1,274 milliarder kroner mot 1,236 milliarder kroner i 2020. Resultatet før skatt i fjor ble 32 millioner kroner mot 14 millioner kroner året før.

I regnskapet kommer det også fram at likviditeten i selskapet er betydelig styrket med en positiv banksaldo på 197 millioner kroner ved inngangen til 2022.

– Starten på fjoråret var dårlig. For første gang siden 1948 måtte vi permittere 140 ansatte i første kvartal. Det var ikke gildt. I tillegg hadde vi 14 millioner i ekstra dieselkostnader i fjor. Sett i lys av disse tingene, så ble ikke fjoråret så verst. Det endte godt og alt i alt er vi fornøyd med resultatet, sier Bjørn Risa.

Bjørn Risa i prat med daværende arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap). Jarle Aasland / Stavanger Aftenblad

– Sover bedre nå

Men slik har det ikke alltid vært for Bjørn Risa og familieselskapet hans. For det er ikke mer enn drøyt to år siden han måtte ta voldsomme grep for å sikre videre drift av selskapet. Milliardær Frode Teigen (Egersund Group, Akva Group og Fjord Line, blant annet) og investorduoen Arne Incoronato/Rolf Hodne kjøpte til sammen 40 prosent av selskapet. 200 millioner kroner kom inn i frisk kapital. Samtidig ble antall ansatte redusert med 90.

Nå er imidlertid Frode Teigen kjøpt ut av selskapet. Bjørn Risa eier 80 prosent, mens duoen Incoronato og Hodne eier de resterende 20 prosentene.

– Jeg sover definitivt mye bedre nå enn hva jeg gjorde mot slutten av 2019. Det var tøffe tak, og vi har vært gjennom en voldsom snuoperasjon, sier Bjørn Risa, som ikke er sikker på hvordan det hadde endt for selskapet uten hjelp fra de tre kameratene sine.

– Det er i hvert fall ingen tvil om at håndsrekningen var helt avgjørende for å drifte selskapet videre.

– Må samarbeide mer

– Er det sånn at du egentlig ønsker å ha 100 prosent eierskap selv?

– Det er ikke et tema. Jeg har et utmerket samarbeid med Arne Incoronato og Rolf Smedvig Hodne. Vi har alle tre et felles ønske om å utføre prosjektene våre best mulig, ta vare på alle våre 550 ansatte i konsernet på en best mulig måte og tjene mest mulig penger.

– Ja, hvordan ser du på framtiden for Risa?

– Markedet på lang sikt ser bra ut. Det kommer mange store prosjekter framover. Da gjelder det for oss å ha kapasitet til å ta på oss disse jobbene, men jeg tror også det er helt avgjørende for oss entreprenører å samarbeide for å løse de store prosjektene framover, svarer Bjørn Risa, som er fornøyd med starten på 2022

– Den har vært god. Vi har en tilfredsstillende ordrereserve, er fremoverlente og har startet en prosess hvor investeringer innenfor miljø og bærekraft er i førersetet.

Og legger til:

– Vi observerer at det er endringer i kontraktsform hvor ikke bare pris er avgjørende for hvem som får oppdraget. Denne endringen og et stadig bedre samarbeidsklima med byggherre, gjør at vi er optimistiske med tanke på framtiden.

Omsatte for 1,3 mrd.

Risa er en av Norges største privateide entreprenører og opererer hovedsakelig i Sør-Norge. Selskapet har sitt hovedkontor på Nærbø på Jæren.

Konsernet Risa Gruppen omsatte i fjor for 1,294 milliarder kroner mot 1,232 milliarder i 2020. Konsernets resultat før skatt i fjor endte på 31,8 millioner kroner mot 19,1 millioner kroner året før.

 

Del dette:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email