Mens vi venter på mildvær

Du er her:
Mens vi venter på mildvær

Arbeidet ved en rekke av anleggene til Risa AS har stoppet opp på grunn av kulden. Mens alle spør seg hvor lenge det kan vare hutrer arbeidet videre ved de anleggene der det er mulig å komme gjennom telen.

På tomta til Tine meieriet i Kviamarka ligger snøen 50 centimeter tjukk på det meste. Formann Kenneth Rege sparker i snøen mens han peker på koblingspunkt og grøfter hvor det ikke er så mye som ett spor.

– Her skulle vi ha jobbet for fullt nå men det er ikke mulig å trenge gjennom telen. Noen steder er det steinhard jord halvannen meter ned i bakken. Det som holder hjulene i sving hos oss er massetransport. Ved hjelp av ulike metoder klarer vi å laste opp matjord som blir kjørt vekk på lastebiler forklarer Rege.

Formannen som alle andre spør seg hvor lenge det kalde været kan vare.
– Det er vel snakk om den kaldeste vinteren på disse trakter på flere tiår. Det skal mer til enn 14 dager med mildvær før vi er i fullt arbeid igjen. Når frosten slipper taket i det øverste laget fungerer telen lenger ned i bakken som et lokk. Jeg er redd vi da kan få en periode med uframkommelige forhold kommenterer Rege.

Dundrer i vei

Akkurat denne dagen stoppet gravemaskinen som har vært utstyrt med meisel til å slå gjennom telen med. Sjåfør Magnar Håland er usikker på om skaden i beltet har noe med kulden å gjøre.
– Det er i alle fall kaldt. Det er akkurat som å kjøre i gang en gammel Åkerman når vi starter opp om morgenen. Maskinene må stå og svive en halvtime før vi kan begynne sukker Magnar Håland som har vært i Risa AS i en mannsalder.
Om meiselen ligger nede stopper ikke arbeidet med å transportere ut masser. En av de rundskurte steinene som isbreene etterlot seg i Kviamarka blir brukt som kule til å knuse det øverste telelaget.
Det rister i bakken når steinen på godt og vel ett tonn dundrer i bakken men merket som steinen etterlater seg er ikke stort.
– I disse tider gjelder det å holde hodet kaldt smiler Kenneth Rege.

 

Aldri opplevd lignende

Kaldt er det også for de ansatte i Risa AS og Bjørns hage og anlegg AS som bygger ny etappe av Blå Promenade og utvider Tusenårsstedet i Stavanger. Kulde og snø har ført til stans og utsatt tidsfrist i arbeidet med Tusenårsstedet. Risa AS er underleverandør til lillebror Bjørns hage og anlegg i prosjektet.

– Stavanger kommune har forståelse for problemene dette været medfører. Her nede langs havna kan vi stort sett jobbe videre med grunnarbeidet. Sjøen ligger like under her og gjør at telen ikke går så dypt som på Tusenårsstedet. Telen er likevel 60 70 centimeter viser gravemaskinsjåfør Robert Rosland.
Det største problemet i gravearbeidet er når det ligger kabler innfrosset i telen.
– Da kan vi ikke røre dem. De ryker av med én gang sier Rosland.

Formann for Risa AS Egil Helleland begynner også å bli grundig lei av vinteren.
– Da det snødde som verst her 1. februar hadde vi nok med å holde snøen unna grøftene. I min tid i denne bransjen har jeg aldri opplevd noe lignende slår Helleland fast.

Klikk på bildet for å se album:

 

 

Del dette:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email