Han ventet på toppen, sittende på en stein. Bjørn Risa pleier å ta Risa-lederne på løpetur opp hit, 480 meter over havet, en skikkelig syretest.
Nå satt han og ventet på fylkesordfører Marianne Chesak.
Han ventet på toppen, sittende på en stein. Bjørn Risa pleier å ta Risa-lederne på løpetur opp hit, 480 meter over havet, en skikkelig syretest.
Nå satt han og ventet på fylkesordfører Marianne Chesak.
Mer enn lav pris
I april gikk Marianne Chesak ut og fortalte at hun ville ta en pause fra politikken. Hun ville ikke ta gjenvalg som fylkesordfører for Arbeiderpartiet. Hun var ikke aktuell som Sandnes-ordfører.
Hun har tenkt mye på hva hun ville gjøre etter politikken. Hun ville ha noe med tempo, utfordringer og adrenalin – men uten at jobben ble en livsstil, som ordførervervet.
I slutten av juni satte hun seg i en Risa-gravemaskin og tok første gravestikk for bussveien på Jåttå i Stavanger.
Bjørn Risa benyttet anledningen til å invitere fylkesordføreren til Eikeland Gård, hvor lærlinger i Risa får opplæring. I august var hun en hel dag på besøk.
Hun fikk kjørt mer gravemaskin. Bjørn Risa fikk en idé. Så han inviterte Chesak tilbake til Eikeland for å snakke mer. Og løpe til toppen de har kalt Risatoppen. Syretesten.
– Jeg hadde hørt at hun holdt på med trening, så jeg utfordret henne til å være med på fjelltur. Vi er opptatt av treningskultur i Risa, sier Bjørn Risa.
Flere kaffekopper
Han skjønte at de hadde mange felles verdier. De fulgte opp med flere kaffekopper etterpå.
Bjørn Risa visste at han kunne trenge hjelp med å tenke langsiktig. I 2019 gikk han inn igjen som daglig leder i Risa AS etter en turbulent tid og røde tall. Konsernet holdt på å gå over ende.
Nå hadde han fått kontroll igjen.
– Neste år er vi 75 år. Men vi har ikke noen framtid hvis vi ikke forstår hvor bransjen er på vei. Jeg må ha med meg noen som kan ha et videre blikk for hva som skjer. Vi skal bygge et solid entreprenørselskap, vi vil engasjere oss mer, sier Risa.
Når Chesak er ferdig som fylkesordfører etter høstens valg, begynner hun som leder for strategi og samfunnskontakt i Risa-konsernet. Stillingen er helt ny, opprettet for henne.
– Vi ser nå at vi vinner mange kontrakter selv om vi ikke har laveste pristilbud, men scorer høyt på andre ting, som samfunnsansvar og bærekraft. Her vil Marianne hjelpe oss til å bli enda bedre. Jeg vil få bedre kapasitet og framdrift, sier Risa.
Krisen i partiet
Marianne Chesak har tenkt mye på hva hun vil gjøre når hun er ferdig med politikken.
– Jeg har kjent godt til Risa i mange år, blant annet på grunn av arbeidet med lærlinger. Og i fylkeskommunen jobber vi mye med å bygge vei. Nå vil jeg være med å ta selskapet inn i nye tider. Jeg kan bruke kunnskapen jeg har fått fra politikken. Endringer skjer raskt og disse vil også påvirke Risa.
Chesak vet hun må lære mye om hvordan anleggsbransjen fungerer.
– Men innen strategiarbeid, tenke helhet, hvilke krav vi må tilpasse oss – der er jeg godt forberedt.
– Vil den nye jobben få betydning for deg som fylkesordfører?
– Derfor vil vi være åpne. Fylkeskommunen har kontrakter med Risa. Disse er ikke gitt politisk, men etter anbudsrunder.
Ny fylkesordfører vil være endelig på plass når nytt fylkesting møtes 24. oktober. Chesak lover at hun vil stå på for fullt resten av sin periode.
– Å ha landet en ny jobb, er godt for meg. Så kan jeg konsentrere meg om å være fylkesordfører de neste månedene.
Når Chesak begynner hos Risa i slutten av oktober, går hun ut av alle verv i Arbeiderpartiet. Før hun gikk for alvor inn i fylkespolitikken, var Chesak regionkontorleder i Handel og Kontor Agder og Rogaland.
– Hvordan er det å slutte, gitt situasjonen i Arbeiderpartiet?
– Partiet er i krise, men jeg tror oppslutningen kommer til å snu. Den må snu. Men jeg er ferdig. Jeg skal stå på for fullt til slutten av oktober, så er det slutt.
lipp utålmodigheten løs
Etter åtte år på fylkestoppen – først som varaordfører og så ordfører – lurte hun på om skulle gå tilbake til sin gamle jobb.
– Så skjønte jeg at jeg trengte noe nytt. Jeg trenger noen som pusher meg. Og det får jeg her. Etter åtte år for fullt i politikken, ser jeg fram til å gjøre noe annet.
– I politikken har saksbehandlingen en viss treghet. Bjørn er mer kjent for å få ting til å skje kjapt?
– For meg blir det en lettelse. Jeg er en utålmodig person.
Fagbevegelse og familie
Bjørn Risa er tredje generasjon eier av entreprenørselskapet på Nærbø. Han eier fortsatt 80 prosent, etter at vennene Arne Incoronato og Rolf Hodne gikk inn i 2019.
– Jeg har tenkt mye på hvordan det er å eie et familieselskap. Risa skal ikke eies av noen i vår familie uten at de driver selskapet. De må være i puddingen, fra morgen til kveld, og de må elske folkene som jobber her. Vi har 600 ansatte her, og dermed også ansvaret for 600 andre familier, sier Risa.
Chesak liker det hun hører.
– Dette engasjementet du får i et familieselskap, ligner på engasjementet i politikken. Jeg liker den energien og holdningen til å drive et selskap. Jeg ser fram til å bli en del av dette laget.