Riv i tide

Du er her:
Riv i tide

Riving har blitt et nytt satsingsområde i Risa–konsernet. Årne Skrettingland og rivegjengen lar betongsaksene sette tonen.

Da var et stykke gammel jærsk industri lagt i grus. De gamle støperihallene til
Serigstad ble relativt lett match for den store 40 tonns gravemaskinen med betongsaks. På vingene var det god hjelp av to pesende 25-tonnere. Jobb utført – tomt klar til bygging av boliger.
Det kan selvsagt skildres så usentimentalt men Serigstad-bygget på Bryne var litt mer enn ei gammel rønne. Overtatt av Serigstad i 1938 fra den konkursrammede Jæderen Uldvarefabrikk. Påbygd i flere etapper på 1950-tallet og med en stor utviding i 1965 har Serigstad lenge vært en kjent arbeidsplass på Jæren. Det mest kjente produktet er nok fôrhøsteren som gjennom lang og tro tjeneste har slått gras til mang en silo i Norge.

Museumsgjenstander
At det var en litt spesiell jobb var selvsagt Årne Skrettingland og rivegjengen klar over.
– Vi fant noen interessante ting før vi gikk i gang så vi kontaktet Jærmuseet og bad dem ta med seg ting de mente var bevaringsverdige.
Etter det var det duka for noe skikkelig arbeid:
– Det nytter ikke å være samler når du arbeider en slik plass da blir du gående i det uendelige sier Skrettingland.
Det siste året har den seks mann store «rivegjengen» blitt et fast lag som tar på seg rivejobber og en har lært mye gjennom denne spesialiseringen.
– Før var det mer slik at den som hadde kapasitet tok riving. Nå er vi en fast gjeng pluss de ekstra en måtte ha behov for. Vi har lære mye av denne jobben ikke minst med tanke på hvordan vi skal håndtere avfallet.

Lærekurven
I så måte var jobben på Bryne et prakt-eksempel på effektiv riving.
– Før ble ting grovsortert i farlig– rest– tre– plast– og jernavfall. Nå har vi knust betongen slik at den ble brukt som fyllmasse i form av rein fin pukk på Liljehagen-prosjektet som ligger rett ved siden. Jernet er sortert i flere sorter. Slik gjør vi avfallet til en ressurs.
Totalt ble det knust 7500 tonn med betong og tegl fra bygningene.
– Det går kanskje litt mer tid når en skal gjøre det slik men jeg må bare rose utbyggerselskapet Diamanten AS for at vi fikk nok tid til å gjøre det på denne måten sier Skrettingland.

Rivingseffekten
Jobben tok omtrent 3 måneder og rivegjengen har for lengst flyttet maskinene til andre steder. I Sandnes har det gamle Sven Kvia–bygget alt blitt lagt i grus og flere oppdrag venter. Riving har en positiv effekt mener Skrettingland.
– Vi har fått mye tilbakemeldinger fra Diamanten om at leilighetssalget tok seg opp etter at bygningene ble revet. Det virker som det har en effekt når folk ser det skjer noe derfor vil jeg oppfordre utbyggere til å rive tidlig. Det skaper en rift og oppfriskning i prosjektet.
For Risa AS har riving blitt et satsingsområde og rivegjengen er klar for nye oppdrag. Årne Skrettingland trives som sjefriver:
– Klart jeg trives. Når sluttrapporten er levert er vi ferdige. Vi slipper å vente på kantstein eller asfalt og kan rulle videre til neste jobb.
Til sommeren står et nytt monument over det jærske landbruk for tur. Da åpner betongsaksene klørne og jafser i seg det gamle internatbygget på Øksnevad videregående skole. Sjelden har vel uttrykket «grusa på» vært mer levende enn hos rivegjengen til Risa AS.

Del dette:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email